Δικηγορικές Προκλήσεις

Δικηγορικές Προκλήσεις

Thursday 31 May 2018

Από σήμερα και κάθε Πέμπτη, θα δημοσιεύουμε ένα αναλυτικό post όπου θα εξηγούμε πως να μεγαλώσετε και να επεκτείνετε το δικηγορικό σας γραφείο με ελάχιστο κόπο, μαθαίνοντας πως να γίνετε όχι μόνο αποτελεσματικός δικηγόρος αλλά πετυχημένος.

 

Σε συνέχεια των προηγούμενων δύο posts εδώ και εδώ, οπου αναλύσαμε γιατί η δικηγορία είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση, σήμερα θα μιλήσουμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι στην καθημερινή τους ζωή.

———————————————————————————————————————————————————————————————————

 

Όταν αποφοιτήσαμε από τη Νομική είχαμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιό θα είναι το μέλλον μας. Δε χρειαζόταν να ανησυχούμε για όλα τα κουραστικά και συχνά βαρετά κομμάτια του να τρέχεις μια επιχείρηση, γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, οι κανόνες για τους δικηγόρους είναι διαφορετικοί … έτσι δεν είναι;

 

Στην τελική, εξασκούμε ένα ευγενές και πολύ σεβαστό επάγγελμα. Περάσαμε 4 χρόνια να μάθουμε την τέχνη μας, περάσαμε δύσκολες εξετάσεις, και τότε, με μια πομπώδη τελετή, μας δόθηκε η τιμή να ακολουθήσουμε τον ευγενή σκοπό της πρακτικής εξάσκησης του νόμου. Ας ανησυχεί κάποιος άλλος για τη “διοίκηση επιχειρήσεων” … στο κάτω κάτω της γραφής, είμαστε δικηγόροι!

 

Και αυτό ακριβώς είναι το λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι.

 

Υποθέτουμε ότι δεν μας αγγίζουν τα προβλήματα που σχετίζονται με τις κανονικές επιχειρήσεις. Και όμως μετά από λίγο χρονικό διάστημα, η σκληρή πραγματικότητα έχει βαρύ αντίκτυπο στο γραφείο μας, ακριβώς όπως και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

 

Το πιο ατυχές κομμάτι αυτής της ιστορίας είναι ότι ποτέ δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε τι πραγματικά σημαίνει να εξασκούμε το Νόμο σαν επιχείρηση.

 

Τουναντίον, μάλιστα.

 

Στην σκληρή πραγματικότητα, δίνουμε τον ίδιο αγώνα με κάθε άλλη επιχείρηση:

 

  • Να βρούμε πελάτες να μας πληρώνουν
  • Να παραδίδουμε εργασία ποιότητας
  • Να διαχειριζόμαστε προσωπικό
  • Και να έχουμε μια ισορροπημένη προσωπική ζωή

 

Δυστυχώς, αυτά τα δεδομένα μετουσιώνονται σε πολύ ανησυχητικές στατιστικές:

 

Μια έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι σε αυτούς που εξασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου από 2 έως 20 χρόνια, το ποσοστό αλκοολισμού ήταν 18%, ενώ γι’ αυτούς που το εξασκούν για περισσότερα από 20 χρόνια, το ποσοστό του αλκοολισμού ήταν στο 25%!

 

Η έρευνα επίσης βρήκε ότι η κατανάλωση αλκοόλ ήταν συνδεδεμένη με βαριά κατάθλιψη (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2228368).

 

Και καθώς δεν υπάρχουν ακριβείς στατιστικές, τα γεγονότα δείχνουν ότι ο αριθμός διαζυγίων μεταξύ των νομικών και ιατρικών επαγγελμάτων ξεπερνά το εθνικό μέσο όρο.

 

Η μεγάλη απογοήτευση με το επάγγελμα καταδείχθηκε, κατά λάθος, από μια μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά από το California Bar Association.

 

Ο σύνδεσμος συνήθιζε να δημοσιεύει μια μηνιαία έρευνα στο επίσημο περιοδικό του, το όποιο αποστέλλεται σε κάθε δικηγόρο στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Κάποιες φορές η έρευνα ήταν σχετική με ένα τεχνικό θέμα ενώ άλλες αφορούσε τη διοίκηση.

 

Αλλά αυτή τη φορά, οι δικηγόροι ρωτήθηκαν αν θα πρότειναν το επάγγελμά τους σε ένα φίλο ή στην άμεση οικογένειά τους.

 

Τα αποτελέσματα ήταν τελείως αρνητικά.

 

Κανένας δεν περίμενε αυτό που έδειξε η έρευνα: ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων στην Καλιφόρνια, και σίγουρα σε κάθε άλλη πολιτεία, δεν θα πρότειναν σε καμία περίπτωση το ευγενές επάγγελμά τους στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

 

Το οποίο μας δημιουργεί την εξής απορία: τώρα που έχουμε αναγνωρίσει όλα τα προβλήματα του επαγγέλματός μας, τι σκοπεύουμε να κάνουμε;

 

Μπορεί να προερχόμαστε από διαφορετικά μέρη και από διαφορετικές συνθήκες, αλλά όλοι έχουμε φτάσει στο ίδιο σημείο: είμαστε δικηγόροι που προσπαθούμε να μετατρέψουμε την νομική μας καριέρα σε μια επικερδή επιχείρηση.

 

  • Μένουμε στο γραφείο πολλές ώρες και πολλές φορές μέχρι αργά τη νύχτα.

 

  • Παίρνουμε φακέλους στο σπίτι και ξοδεύουμε τα σαββατοκύριακά μας δουλεύοντας σε υποθέσεις αντί να τα περνάμε με τις οικογένειές μας.

 

  • Είμαστε αντιμέτωποι με τις παράλογες απαιτήσεις των πελατών και των δικαστηρίων, καθώς ο όγκος των φακέλων μεγαλώνει πάνω στα γραφεία μας, και τα κάνουμε όλα αυτά για αμοιβές που μας υπόσχονται αλλά καμιά φορά δεν μας πληρώνουν.

 

  • Και αν αυτό δεν είναι αρκετά οδυνηρό από μόνο του, καθόμαστε και βλέπουμε το όνειρό μας να γίνουμε επιτυχημένοι δικηγόροι, να μετατρέπεται σε μια εφιαλτική καριέρα. Το ίδιο πράγμα με το οποίο κάποτε ήμασταν τόσο παθιασμένοι, σιγά σιγά μετατρέπεται σε κάτι που μισούμε.

 

Πώς επιτρέψαμε να γίνει κάτι τέτοιο; Και το χειρότερο, αυτό το κενό που μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο μεταξύ της ζωής που ονειρευτήκαμε και της πραγματικότητας που ζούμε, το βλέπουμε να εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

 

Για να πούμε και την αλήθεια, οι περισσότεροι δικηγόροι που έχουμε γνωρίσει στα χρόνια που πέρασαν, δεν έχουν δημιουργήσει μια επιτυχημένη επιχείρηση, αλλά μια απλή δουλειά, την οποία δεν απολαμβάνουν.

 

Είτε δουλεύετε για κάποιον άλλο είτε έχετε την δική σας δουλειά, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ανεξάρτητα του από πού ξεκινήσατε ή πού είστε τώρα, όλοι σας δημιουργήσατε μια οικογενειακή επιχείρηση.

 

Ναι, μια οικογενειακή επιχείρηση, παρόλο που η οικογένειά σας δεν εργάζεται μαζί σας. Και ο λόγος είναι ότι είναι αδύνατον να κρατήσετε την οικογένειά σας μακριά ή απομονωμένη από την πίεση της δουλειάς, όσο σκληρά και αν προσπαθείτε.

 

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την πίεση του να είσαι δικηγόρος. Και επίσης γνωρίζουμε ότι αυτές οι ευθύνες δεν αφήνονται στο γραφείο εύκολα. Σαν δικηγόροι, έχουμε τον έλεγχο των περισσότερων γεγονότων της ζωής των πελατών ενώ για τους πελάτες, η υπόθεσή τους είναι πάντα το πιο σημαντικό θέμα στο γραφείο.

 

Τα ποινικά θέματα μπορεί να φαίνονται τα πιο σημαντικά, αλλά πελάτες οι οποίοι έμειναν ανάπηροι λόγω ελαττωματικού προϊόντος ή αντιμετωπίζουν οικονομική καταστροφή επειδή το προϊόν τους μολύνθηκε, έχουν και αυτοί τη σημασία τους.

 

Προσθέστε σε αυτά ατυχήματα, συμβόλαια και επιμέλεια τέκνων και είναι εύκολο να δείτε γιατί καμιά υπόθεση δεν μπορεί να υπερκεράσει την άλλη.

 

Και το καλύτερο; Είστε υπεύθυνοι για όλες.

 

Δεν μπορείτε να παραλείψετε τίποτα. Η προετοιμασία μπορεί να είναι ατέλειωτη Και επειδή η ουσία του επαγγέλματός μας είναι η επίλυση διαφορών, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως το “να πάρετε μια μέρα άδεια”.

 

Με όλες αυτές τις απαιτήσεις, η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου σας και της ενέργειά σας πρέπει να είναι το πρωταρχικό σας μέλημα. Αλλά εδώ είναι το παράδοξο: πώς μπορείς να διαχειριστείς το χρόνο σου όταν τον ξοδεύεις για να διαχειριστείς όλα τα υπόλοιπα;

 

Καθαρά από πλευράς ενδιαφέροντος, θα ήταν να βλέπαμε πού περνούσατε το χρόνο σας όταν ξεκινήσατε τη δικηγορία και πού περνάτε το χρόνο σας τώρα.

 

Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι ξεκινήσατε βρίσκοντας μια δουλειά που θα πληρώνει τους λογαριασμούς. Από εκεί ξεκινήσαμε και εμείς.

 

Η επιτυχία σήμαινε χρήματα, περισσότερους πελάτες και περισσότερη ευθύνη. Καθώς τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν από πλευράς χρόνου, χρειαζόταν περισσότερο προσωπικό  για να αντιμετωπιστούν οι απαιτήσεις της δουλειάς.

 

Περισσότερο προσωπικό σημαίνει περισσότερους μισθούς, έτσι χρειαζόταν περισσότερη δουλειά για να παράγει χρήματα για να βγάλει εις πέρας τη μισθοδοσία, και περισσότερο προσωπικό χρειαζόταν για να παρακολουθεί και να ελέγχει το προσωπικό.

 

Πριν το καταλάβετε, ο χρόνος σας ξοδευόταν σε πράγματα που ποτέ δεν φανταζόσασταν και για τα οποία είχατε λίγο ενδιαφέρον ή πάθος. Ουσιαστικά μεταμορφωθήκατε από τον νεαρό δικηγόρο που περίμενε με αγωνία να χτυπήσει το τηλέφωνο στον έμπειρο δικηγόρο που μόρφαζε όταν χτύπαγε το τηλέφωνο γιατί ήξερε ότι φέρνει μόνο προβλήματα.

 

Επίσης γνωρίζουμε ότι οι καθημερινές προκλήσεις είναι η εφαρμογή του Νόμου και καταλαβαίνουμε πως οι απαιτήσεις του επαγγέλματος μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην προσωπική σας ζωή, στις σχέσεις σας και στην υγεία σας.

 

Πώς έγινε αυτό; Και πιο σημαντικό, πώς το σταματάμε;

 

Υπάρχει ελπίδα. Μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα blog posts.