Το Πρώτο Βήμα Για Ένα Επιτυχημένο Δικηγορικό Γραφείο

Το Πρώτο Βήμα Για Ένα Επιτυχημένο Δικηγορικό Γραφείο

Thursday 9 August 2018

Στο προηγούμενο blog post είχαμε αναφερθεί στο θέμα της επιχειρηματικής ικανότητας του δικηγόρου και είχαμε ρωτήσει αν είστε έτοιμοι να οδηγήσετε το γραφείο σας σε νέα επίπεδα.

 

Αναφορικά με αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

 

Η επιχειρηματική σας ικανότητα δεν έρχεται με φυσικό τρόπο. Σχεδόν κανείς που γνωρίζουμε δε γεννήθηκε με την έμφυτη ικανότητα να διοικεί. Αν αυτό το ακούτε για πρώτη φορά, δε σας αδικούμε.

 

Βλέπετε η Νομική Σχολή, δε σας μαθαίνει πώς να διοικείτε δικηγορικές επιχειρήσεις. Σας μαθαίνει πώς να είστε ένας νομικός “τεχνίτης”, πώς να σκέφτεστε και να ενεργείτε σαν ένας καλός νομικός που χειρίζεται τον νόμο.

 

Αν λοιπόν είστε έτοιμοι να απαρνηθείτε όλες σας τις αντιλήψεις σχετικά με το τι απαιτείται για να δημιουργήσετε και να αναπτύξετε μια επιτυχημένη δικηγορική εταιρεία, αυτό το blog και οι συνέχειές του θα σας δώσουν πολλά από τα εφόδια που χρειάζεστε και θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης σας.

 

Θα αποτελέσει μια νέα ευκαιρία για να αναδιοργανώσετε τις σκέψεις σας και να βελτιώσετε την πορεία σας.

 

Μόλις έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για το πού θέλετε να οδηγήσετε τη δικηγορική σας επιχείρηση, γράψτε το σε ένα κομμάτι χαρτί και – ξέρω ότι είναι δύσκολο – επικοινωνήστε το σε όλους τους συνεργάτες σας στο γραφείο σας – από τη γραμματέα σας έως και το λογιστή σας, ακόμη και στην οικογένειά σας, εάν θέλετε να έχετε υποστήριξη για τον νέο τρόπο που εξυπηρετείτε τους πελάτες σας και κερδίζετε τα προς το ζην.

 

Η ξεκάθαρη επικοινωνία είναι απαραίτητη για το νέο αυτό ταξίδι.

 

Επειδή οι υπάλληλοί σας είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο “τρέχουν” την επιχείρησή σας, είναι μείζονος σημασίας να συλλάβουν τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα έχει να κάνει με τα χρήματα, τα οικονομικά, την κερδοφορία, τους μισθούς και φυσικά τα μπόνους!

 

 

Και φτάνουμε στο πρώτο βήμα.

 

 

Αυτό που συμβουλεύουμε όλους συνήθως, είναι να ξέρουν ποιος είναι ο στόχος τους μεταφρασμένος σε αριθμούς. Ποιος είναι ο αριθμός, ο οικονομικός στόχος που θέλετε να φτάσετε;

Δεν παύει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι περισσότεροι δικηγόροι δεν έχουν σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο.

 

Ποιο θέλετε να είναι το κέρδος σας σε ετήσια βάση;  €100.000; €500.000;

 

Οποιοδήποτε ποσό πιστεύετε ότι μπορεί να σας αποφέρει το γραφείο σας ρεαλιστικά, καταγράψτε το και θα δουλέψουμε μαζί, ξεκινώντας αντίστροφα από αυτό το νούμερο, προκειμένου να το κάνουμε πραγματικότητα.

 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι τι τζίρο θέλετε να έχετε καθημερινά για να φτάσετε σε αυτό το σημείο και να κάνετε το όνειρό σας αληθινό.

 

Όχι ένα τυχαίο νούμερο για να ξεκινήσετε αλλά ένα νούμερο που μπορείτε να εισπράτετε σε καθημερινή βάση.

 

Το σημαντικό είναι, όταν θα πηγαίνετε σπίτι το βράδυ, είτε θα έχετε επιτύχει τον καθημερινό στόχο είτε όχι, να ξέρετε ότι, όλοι όσοι εργάζονται μαζί σας συμμετέχουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

 

Να πώς θα δημιουργήσετε το ιδανικό σας νούμερο:

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε το έτος έχει 52 εβδομάδες, τι θα λέγατε όμως, αν δημιουργούσαμε ένα έτος όπου οι τέσσερις εβδομάδες είναι για διακοπές;

 

Αυτομάτως οι εργάσιμες εβδομάδες γίνονται 48.

 

Όλοι γνωρίζουμε επίσης ότι μια εβδομάδα πριν το Πάσχα, πριν το Δεκαπενταύγουστο και πριν τα Χριστούγεννα, όλες οι υπηρεσίες και τα γραφεία κατά κάποιο τρόπο υπολειτουργούν, επομένως οι “καθαρές” εργάσιμες εβδομάδες  μειώνονται κατά 3 ακόμα.

 

Σαράντα πέντε εβδομάδες σημαίνει 315 μέρες αλλά ας μην ξεχνάμε και τις Εθνικές εορτές, τα Θεοφάνεια, την εργατική Πρωτομαγιά, του Αγίου Πνεύματος- σύνολο 5 μέρες που αν αφαιρεθούν από τις 315, απομένουν 310.

 

Επίσης, ιδανικά κανείς δεν θέλει να εργάζεται τα Σαββατοκύριακα, οπότε αφαιρώντας άλλες 92 ημέρες (46 Σ/Κ), συνολικά απομένουν 218 ημέρες.

 

Πάρτε λοιπόν το ιδανικό σας κέρδος, ας πούμε ότι είναι €100.000 το έτος και διαιρέστε το με τις 218 ημέρες. Αυτό θα σας δώσει ένα ποσό της τάξης των €460 περίπου την ημέρα.

 

Εάν τα έξοδά σας είναι χονδρικά 50%, αυτό θα σας δώσει  €230 την ημέρα προ φόρων. Φυσικά μπορείτε να “παίξετε” με οποιαδήποτε νούμερα θέλετε, αλλά νομίζω ότι πήρατε τη γενική ιδέα.

 

Γράψτε τώρα αυτό τον αριθμό σε ένα χαρτί και ενημερώστε τους πάντες, ότι αν θέλουν να επιτύχει η επιχείρηση, κάθε μέρα τα κέρδη του γραφείου πρέπει να ανέρχονται στα €460.

 

Μόλις η ομάδα μπει σε αυτή τη νοοτροπία, οι προοπτικές είναι απεριόριστες. Κάθε φορά που επιτυγχάνονται οι στόχοι μπορείτε να οργανώνετε μικρές γιορτές, σε εβδομαδιαία, μηνιαία ή τριμηνιαία βάση.

 

Πείτε στους συνεργάτες σας, ότι τα μπόνους τους εξαρτώνται από την επίτευξη αυτών των στόχων, έτσι δεν θα αποτελεί πλέον μυστήριο το πώς διανέμονται τα χρήματα στην εταιρεία.

 

Πρέπει να πιστέψτε σε ένα και μοναδικό παράγοντα: μόλις “πλασάρετε” το νούμερο σωστά, όλοι θα τρέξουν να βοηθήσουν. Οι αμοιβές που σας χρωστούν θα πληρώνονται με μαγικό τρόπο στην ώρα τους.

 

Οι προμηθευτές θα περνάνε από πολλαπλούς ελέγχους όταν στέλνουν τιμολόγια, τα οποία θα ελέγχονται από τη γραμματέα μέχρι τον υπεύθυνο αγορών (αν υπάρχει). Απαιτήσεις για παράλογα έξοδα θα σταματήσουν και το πιο σημαντικό είναι, ότι ο κάθε υπάλληλος θα νιώθει υπεύθυνος για την παραγωγικότητα των υπολοίπων.

 

Αν κάποιοι κωλυσιεργούν, οι άλλοι θα τους υπενθυμίζουν ότι τυχόν ανευθυνότητα σημαίνει απώλεια των μπόνους τους.

 

Οι τέσσερις οικονομικοί παράγοντες που προαναφέραμε σε προηγούμενα blog posts είναι μεγάλης σημασίας και απαιτείται να γίνουν αντιληπτοί από όλες τις δικηγορικές εταιρείες.

 

Στο επόμενο blog post θα μιλήσουμε για τη χρηματοδότηση της επιχείρησής σας και πώς μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πρόβλημα!