Γίνετε ο Επιτυχημένος Δικηγόρος Που Ονειρεύεστε

Γίνετε ο Επιτυχημένος Δικηγόρος Που Ονειρεύεστε

Monday 1 October 2018

Στα προηγούμενα άρθρα εξετάσαμε αναλυτικά τα βήματα που θα σας οδηγήσουν στην επαγγελματική επιτυχία. Σε θεωρητικό επίπεδο περιλαμβάνουν την δημιουργία των τριών πλάνων: του Επιχειρηματικού  πλάνου, του Δικηγορικού πλάνου και του Πλάνου Τακτικών.

 

Όμως, ποιο είναι το κλειδί στο να δημιουργήσετε και να εκτελέσετε αποτελεσματικά τα πλάνα αυτά;

Πώς μπορείτε να τα φέρετε στα μέτρα σας έτσι ώστε τα μέτρα αυτά να ταιριάζουν στις προσωπικές σας ανάγκες και σε αυτές του δικηγορικού σας γραφείου;

 

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο σχετικό άρθρο, το επιχειρηματικό πλάνο δεν αρκεί να είναι ένα ξερό ακαδημαϊκής περιγραφής κείμενο, αλλά μια πλούσια ιστορία για το πώς γεννήθηκε η επιχείρησή σας. Η ιστορία αυτή θα επηρεάσει όσους σχετίζονται με την επιχείρησή σας, τους επενδυτές, τους συνεργάτες και φυσικά τους πελάτες σας. Στην ουσία είναι σαν να γράφετε το “Σύνταγμα” του δικηγορικού σας γραφείου, υπογραμμίζοντας το όραμά σας και πώς αυτό θα γίνει πραγματικότητα μέσα από  το πλάνο σας.

 

Για να ξεκινήσετε, αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας για να αναθεωρήσετε και να επανακαθορίσετε τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής σας και να αυτός συμπίπτει με τις αρχικές προθέσεις σας. Νομίζω πως το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε ειλικρινά ένα συγκεκριμένο τομέα υποθέσεων στον οποίο δραστηριοποιείστε ή σε αυτούς στους οποίους θέλετε να επεκταθείτε (πχ. Ποινικό Δίκαιο). Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που δεν πρέπει να παραλείψετε, καθώς έχω δει πολλούς δικηγόρους που μισούν αυτό που κάνουν. Πολλοί νομικοί κατέληξαν να ασχολούνται με μια συγκεκριμένη κατηγορία υποθέσεων λόγω κάποιων συνθηκών που τους έφεραν εκεί, αλλά ουδεμία σχέση έχει η παρούσα κατάσταση με τις προσδοκίες που αρχικά είχαν για την καριέρα τους. Μερικοί έγιναν δικηγόροι διαζυγίων γιατί στην αρχή τους ενθουσίαζε η αδρεναλίνη της δικαστικής μάχης, αλλά στην πορεία η διαδικασία αυτή τους απέφερε μόνο στρες και ψυχική κούραση.

 

Δεν έχει σημασία το πώς εσείς ο ίδιος καταλήξατε να εξειδικευτείτε στην καριέρα σας. Είναι όμως σίγουρο ότι αν ασχολείστε με ένα τομέα που δεν αγαπάτε, τότε ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα βγάζετε, εκτελείτε την τέλεια συνταγή δυστυχίας. Μην σκέφτεστε τις συνθήκες που σας έφτασαν σε αυτή τη θέση. Ξαναμοιράστε την τράπουλα και χτίστε από την αρχή την καριέρα που εσείς θέλετε. Ποτέ δεν είναι αργά να ξαναερωτευτείτε την δουλειά σας!

 

Μπορεί να είναι μια επώδυνη διαδικασία καθώς θα πρέπει να τα βρείτε πρώτα με τον εαυτό σας, αλλά μην υποτιμάτε την αξία αυτού του ταξιδιού. Για να λειτουργήσει το πλάνο που θα δημιουργήσετε, πρέπει να αγαπάτε αυτό που κάνετε και να πηγαίνετε καθημερινά στην δουλειά σας με όρεξη. Αν δεν αισθάνεστε έτσι για την δουλειά σας, καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε ό,τι κάνετε. Υπάρχει τεράστιο εύρος εξειδίκευσης στον δικηγορικό κλάδο και είναι σίγουρα μια πολύ μεγάλη επένδυση και προσωπική θυσία να ταχθείτε μόνο σε μια συγκεκριμένη κατηγορία.

Όμως, αν δεν έχετε πάθος για μια εξειδίκευση, τότε δεν θα προχωρήσετε μακριά. Σκεφτείτε τί θα λέγατε σε ένα νεαρό δικηγόρο που τώρα διαλέγει επαγγελματική κατεύθυνση. Τώρα, δώστε στον εαυτό σας την ίδια συμβουλή και ακολουθήστε την.

 

Στο κάτω κάτω, είναι η δική σας ζωή. Και είναι μοναδική. Το εργασιακό σας περιβάλλον είναι αυτό όπου θα περάσετε τις περισσότερες ώρες της μέρας σας και της ζωής σας, οπότε καλύτερα να σας είναι ευχάριστο. Αν δεν αισθάνεστε παθιασμένος με τη δουλειά σας, τότε καταδικάζετε τον εαυτό σας στην αποτυχία, γιατί ανταγωνίζεστε άλλους συναδέλφους που κάνουν με αγάπη το ίδιο ακριβώς πράγμα. Δεν είναι αρκετό το να σκαρφαλώσετε το βουνό αποτελεσματικά. Πρέπει να σκαρφαλώσετε το σωστό βουνό!

 

Όταν πάρετε την απόφαση για την πορεία της καριέρας σας, θα δείτε τον αντίκτυπο που έχει σε όλα τα επίπεδα της δουλειάς σας. Αρχικά, όλα θα γίνουν πιο “εύκολα”. Και λέγοντας “εύκολα”, δεν εννοώ ότι οι δυσκολίες εξαφανίζονται μαγικά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η απόφασή σας γίνεται η κινητήριος δύναμη σας για να χτίσετε το πλάνο σας και να το φέρετε εις πέρας.

Και πώς θα γίνει αυτό?

Λέγοντας “όχι”.

Πρέπει να ξεκινήσετε να λέτε “όχι” σε προτάσεις και ευκαιρίες που θα βρεθούν στο δρόμο σας. Πολλές από αυτές θα είναι πολλά υποσχόμενες, θα προσφέρουν καλύτερα χρήματα, λιγότερη δουλειά, περισσότερο κύρος ή οποιοδήποτε άλλο θελτικό σενάριο μπορείτε να φανταστείτε.

Αλλά – και αυτό είναι το πιο δύσκολο μέρος – πρέπει να διατηρήσετε την αφοσίωση στην απόφασή σας και να έχετε την πειθαρχία να την υπερασπιστείτε λέγοντας “όχι”. Όλες αυτές οι “ευκαιρίες” μόνο στόχο έχουν να σας αποπροσανατολίσουν από τον στόχο σας, και να ξοδέψετε σε αυτές χρόνο και ενέργεια. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πραγματικά πετυχημένοι δικηγόροι είναι αυτοί που έχουν διαλέξει ένα μονοπάτι και το τηρούν.

 

Αυτό έχετε να κάνετε και εσείς αν θέλετε να πετύχετε. Και κάθε φορά που λέτε “όχι”, ενισχύετε την απόφασή σας ότι έχετε διαλέξει ένα συγκεκριμένο μονοπάτι και ότι κυνηγάτε τους στόχους σας. Αυτή η ενίσχυση σας δίνει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση ώστε να χτίσετε την επιχείρηση που ονειρεύεστε.

 

Λέγοντας “όχι” στέλνετε επίσης ένα ηχηρό μήνυμα στους άλλους ότι παίρνετε στα σοβαρά το πλάνο σας. Δίνετε στους επενδυτές σας, στους συνεργάτες και τους πελάτες σας να καταλάβουν ότι είστε αφοσιωμένος στο λειτούργημά σας και στον στόχο που έχετε θέσει. Και αν νομίζετε ότι αυτό είναι λίγο, σκεφτείτε αυτό:

Ο κατάλληλος άνθρωπος για να φτιάξει τους σωλήνες σας είναι ο υδραυλικός, όχι ο ηλεκτρολόγος.

Ο κατάλληλος άνθρωπος να σας διαγνώσει μια αρρώστια είναι ο γιατρός, όχι ο σερβιτόρος.

Η ίδια λογική ισχύει και για τις ειδικότητες των δικηγόρων.

Αν θέλετε να ασχοληθείτε με το αστικό δίκαιο, τότε ακριβώς αυτό πρέπει να κάνετε.

Αν θέλετε να ασχοληθείτε με το ποινικό δίκαιο, τότε ακριβώς αυτό πρέπει να κάνετε.

Διαλέξτε τον προσωπικό σας δρόμο και ακολουθήστε τον!