Η Ιστορία Δύο Φίλων

Η Ιστορία Δύο Φίλων

Monday 21 May 2018

Τον Αύγουστο του 2009, το περιοδικό American Lawyer δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας στην οποία το 83% των δικηγόρων δήλωσε τεράστιο άγχος για την προοπτική του να χάσει την δουλειά του. Άλλο ένα 46% δήλωσε ότι είδε μια μεγάλη πτώση στη δουλειά του από τη στιγμή που χτύπησε η κρίση.

 

Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω ότι εκπλήσσομαι. Οι περισσότεροι δικηγόροι που έχω συναντήσει είναι απογοητευμένοι και ανησυχούν για το μέλλον τους. Στο απόγειο της κρίσης που έχει χτυπήσει και την Ελλάδα, πολλοί αναρωτιούνται “γιατί στο καλό έγινα δικηγόρος;”

 

Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στο οικονομικό κομμάτι. Μετά από 18 χρόνια εμπειρίας ως υπεύθυνος marketing σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έχω πλέον πειστεί ότι η απογοήτευση δεν είναι 100% λόγω έλλειψης χρημάτων. Σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι είναι τα χρήματα αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

 

Είναι κοινό μυστικό, ότι η ζωή του νομικού σήμερα είναι σε μια διαρκή πάλη. Παρ’ όλη τη μεγάλη γνώση τους και την εξειδίκευσή τους, πολλοί δικηγόροι βρίσκονται κάτω από ένα βουνό από χαρτιά και παλεύουν με δεκάδες υποθέσεις ταυτόχρονα. Οποιαδήποτε χαρά ή αίσθηση δικαίου είχαν όταν πρωτοβγήκαν από τη νομική, έχουν εξαφανιστεί εδώ και καιρό.

 

Ποιός είναι ο πραγματικός λόγος γι’ αυτό το άγχος;

 

Φυσικά και είναι η κρίση. Η χρηματοοικονομική κρίση που έχει χτυπήσει τη χώρα δεν έχει κάνει τα πράγματα καλύτερα, όμως το πρόβλημα ξεκίνησε πολύ πριν η οικονομία να πιάσει πάτο.

 

Ας πάμε πίσω στη νομική.

 

Θυμάστε καθόλου τόσο πίσω; Μπορεί να μην θέλετε να θυμηθείτε τα τέσσερα χρόνια που περάσατε διαβάζοντας, ξενυχτώντας και ίσως ζηλεύοντας τους άλλους φοιτητές που ειχαν περισσότερη “λάσκα”.

 

Πιθανόν είχατε κάποιους καλούς καθηγητές που σας βοήθησαν να γίνετε ο καλός δικηγόρος που είστε σήμερα. Γενικά, οποιοδήποτε τέχνη και αν σπουδάσεις, είναι κοινή λογική ότι η σχολή σου θα σε μάθει να καταλαβαίνεις το αντικείμενό σου και να σκέφτεσαι σαν σωστός επαγγελματίας, στην περίπτωσή μας σαν σωστός δικηγόρος.

 

Όμως, η Νομική δεν σας έμαθε τι χρειάζεται για να “χτίσετε” μια επιτυχημένη καριέρα νομικού ή μια επιτυχημένη νομική επιχείρηση.

 

Δεν σας έμαθε πώς να σκέφτεστε σαν επιχειρηματίας νομικός ή πώς να χειρίζεστε τον νόμο σαν μια επιχείρηση, αν θέλετε. Απλώς σας έμαθε πώς να εξασκείτε τα νομικά. Με άλλα λόγια, σας έμαθε πώς να είστε  αποτελεσματικός παρά επιτυχημένος.

 

Γι’ αυτό υπάρχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες αποτελεσματικοί δικηγόροι αλλά πολύ λίγοι επιτυχημένοι. Παρ’ όλο που ένας επιτυχημένος δικηγόρος πρέπει να είναι και αποτελεσματικός, ο αποτελεσματικός δικηγόρος μπορεί και να μην είναι επιτυχημένος.

 

  • Ο αποτελεσματικός δικηγόρος είναι ικανός να εκτελεί τα καθήκοντά του με τον περισσότερο επαγγελματισμό και με χρήση των περισσότερων γνώσεων που έχει από τη Νομική.
  • Ο επιτυχημένος δικηγόρος, από την άλλη, εργάζεται με ισορροπία ωρών, έχει λίγο στρες, απολαμβάνει ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια και έχει ζωή που είναι πλήρης, οικονομικά ανεξάρτητη και του επιστρέφει πίσω την επένδυσή του.
  • Ο επιτυχημένος δικηγόρος είναι ένας ηγέτης που έχει περισσότερο χρόνο να εκπαιδεύσει τους πελάτες του παρά να τους μεταδώσει τη σοφία του. Είναι πλούσιος, όχι μόνο υπό την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Είναι ένας δυνατός πατέρας, μητέρα, σύζυγος, φίλος/η, δάσκαλος και έχει φιλοσοφήσει τη ζωή του.
  • Είναι ένα άτομο που ζει πέρα από την ακριβή έννοια των νόμων και που εξασκεί το πνεύμα των νόμων.

 

Ξέρω ήδη τι σκέφτεστε. Τέτοιοι επιτυχημένοι δικηγόροι είναι τόσο σπάνιοι όσο να βρεις μια κασέλα με χρυσές λίρες.

 

Οπότε ας πάμε πίσω στην αρχική μου ερώτηση: Γιατί γίνατε δικηγόρος;

 

  • Προσπαθούσατε να γίνετε αποτελεσματικός ή ονειρευόσασταν πραγματική επιτυχία; Ξέρετε, μεγάλο γραφείο, δυνατοί πελάτες, γραμματείς, βοηθοί, τηλεφωνήματα, ωραίο ιδιόκτητο κτίριο, αναγνώριση.
  • Ήταν μήπως η επιθυμία να φέρετε τη δικαιοσύνη σε αυτούς που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για εκπροσώπηση πάνω σας ή να δυσκολεύεστε να τα φέρετε πέρα στο τέλος του μήνα;

 

Δεν γνωρίζω πώς απαντήσατε στην παραπάνω ερώτηση στο παρελθόν αλλά είμαι σίγουρος ότι αν συνεχίσετε να διαβάζετε τις αναρτήσεις μου, θα απαντήσετε στην ερώτηση τελείως διαφορετικά, σε λίγες μόνο ημέρες.

 

Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε τον εαυτό σας με ένα διαφορετικό, πιο παραγωγικό τρόπο. Σας συστήνω – μάλλον καλύτερα προτείνω – να δείτε πέρα από τα “τεχνικά” ζητήματα της καθημερινής σας εργασίας ως δικηγόρος και να αρχίσετε να σκέφτεστε στρατηγικά σχετικά με την εξάσκηση του επαγγέλματός σας ως επιχείρηση.

 

Πολλές φορές λέω ότι οι πρακτικές δε λειτουργούν από μόνες τους – οι άνθρωποι που τους ανήκουν τις λειτουργούν.

 

Σας φαίνεται οικείο; Ο δικηγόρος, έχοντας το μικρόβιο της επιχειρηματικότητας, ξεκίνησε τη δική του/ης πρακτική, έγινε το αφεντικό του εαυτού του και τώρα δουλεύει για έναν τρελό!

 

Το αποτέλεσμα; Ο δικηγόρος δεν έχει χρόνο, υπομονή και εν τέλει χρήματα.

 

Στα επόμενα blog posts θα αρχίσω να χτίζω την υπόθεση του γιατί χρειάζεται να σκέφτεστε διαφορετικά και πώς μπορείτε να το κάνετε. Δεν είναι μόνο το μέλλον της πρακτικής σας που κρέμεται από μια κλωστή – είναι και το μέλλον της ζωής σας.

 

Αυτό το blog post είναι μέρος μιας μεγάλης αλλαγής του Τιπούκειτου. Από μια εφαρμογή για δικηγόρους, ο Τιπούκειτος, παραμένοντας πιστός μεν στην αποστολή του να οργανώσει και να αυτοματοποιήσει την πρακτική σας, μετεξελίσσεται σε ένα οικοσύστημα προϊόντων και υπηρεσιών που στόχο έχουν:

 

  • Να σας βρουν περισσότερους πελάτες,
  • Να συστηματοποιήσουν την πρακτική σας και
  • Να σας δείξουν πως να κάνετε αποτελεσματική ανάπτυξη του γραφείου σας.

 

Μείνετε συντονισμένοι.