Σκέψεις Δουλεύοντας Με Τους Δικηγόρους

Σκέψεις Δουλεύοντας Με Τους Δικηγόρους

Tuesday 25 September 2018

“Πριν απ΄όλα, ο άνθρωπος υπάρχει, ενθαρρύνει τον εαυτό του, βγαίνει στον κόσμο – και έπειτα καθορίζει τον εαυτό του.” – Ζαν-Πωλ Σαρτρ, “Ο υπαρξισμός είναι ένας ανθρωπισμός”

 

΄Τα προηγούμενα άρθρα σχετικά με την σημασία του Προγραμματισμού, ελπίζω να αποτέλεσαν μια ευχάριστη αλλαγή της οπτικής σας γωνίας και των ευκαιριών που αυτός φέρνει. Το πιο πιθανό βέβαια είναι οι περισσότεροι από εσάς να σκέφτονται “Προγραμματισμός? Ποιος έχει χρόνο να κάνει πλάνα? Έχω ήδη πάρα πολλά πράγματα να κάνω.”

 

Έτσι δεν είναι?

 

Αν όμως ακολουθήσατε τις συμβουλές μου περί δημιουργίας πλάνου, είμαι σίγουρος ότι είδατε πως αυτά δουλεύουν. Στην πραγματικότητα, δουλεύουν τόσο καλά που τα χρησιμοποιώ και εγώ στη δική μου επιχείρηση συμβουλεύοντας εκατοντάδες πελάτες που προσωπικά έχω οδηγήσει στην επιτυχία στην διάρκεια της επαγγελματικής μου καριέρας.

 

Θα σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος, γιατί είναι σημαντικό να τονίσουμε τα σημεία-κλειδιά στην διαδικασία της δημιουργίας των πλάνων ειδικά για εσάς, τους δικηγόρους. Οπότε, θα ξεκινήσω με μερικές προσωπικές παρατηρήσεις από την επαγγελματική μου συναναστροφή με τους δικηγόρους και την ενασχόληση μου με δικηγορικά γραφεία ανά την Ελλάδα.

 

Έτοιμοι?

 

  • Οι περισσότεροι από τους δικηγόρους κάνετε εξαιρετική δουλειά σαν επαγγελματίες αλλά η επιχείρησή σας δεν έχει εξελιχθεί σε επικερδής επιχείρηση, οπότε και νιώθετε απογοητευμένοι που δεν πραγματοποιούνται τα όνειρά σας. Είστε πεπεισμένοι ότι η ρουτίνα της ημέρας δεν σας αφήνει χρονικά περιθώρια να “σκεφτείτε για επιχειρήσεις” γιατί έχετε πιο φλέγοντα θέματα να σας περιμένουν πάνω στο γραφείο σας κάθε πρωί.
  • Πελάτες, συναντήσεις και δικαστήρια είναι μερικά από τα εκατοντάδες πράγματα που σας αποτρέπουν από το να ασχοληθείτε με την σημαντικότατη διαδικασία της δημιουργίας πλάνων. Επιπλέον, έχετε να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις στον τομέα σας, να ασχοληθείτε με νέες υποθέσεις… να δείτε πώς θα εξελίξετε τεχνολογικά το γραφείο σας. Και άλλα πολλά θέματα που τρέχουν…
  • Όλες αυτές οι υποχρεώσεις απαιτούν από εσάς τόση προσοχή και αφοσίωση ώστε δεν σας μένει καθόλου χρόνος ή όρεξη για να “ακονίσετε το σπαθί σας”. Δηλαδή να ασχοληθείτε με την κρίσιμη διαδικασία του να αναδιαμορφώσετε το δικηγορικό σας γραφείο σαν επιχείρηση, και μάλιστα επικερδή.
  • Από την εμπειρία μου, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ανεξάρτητα από τον καθημερινό φόρτο εργασίας, η δημιουργία πλάνων με ρεαλιστικά κριτήρια οφείλει να είναι η κινητήριος δύναμη που θα καθοδηγεί τις επιχειρηματικές σας αποφάσεις.

 

Το πιο σημαντικό κομμάτι της ημέρας σας, της εβδομάδας σας, του μήνα και του χρόνου σας είναι η αφοσίωση στον στόχο σας να χαρτογραφήσετε τα επαγγελματικά σας βήματα.


Αυτό μπορεί να μην φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση και να αντικρούεται στην καθημερινή πίεση να ασχοληθείτε με τις υποχρεώσεις που συνεχώς ξεπηδούν μπροστά σας, αλλά χρειάζεται να αφιερώσετε χρόνο για στρατηγική δραστηριότητα.

Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως ο πρωταρχικός σκοπός της επιχείρησής σας είναι να εξυπηρετεί τις ανάγκες σας. Να είναι το μέσο της ευτυχίας και της αυτοπραγμάτωσής σας. Δυστυχώς, συχνά αυτή η βασική αρχή παρερμηνεύεται ή ξεθωριάζει λίγο μετά την έναρξη της άσκησης του επαγγέλματος. Αντ’ αυτού, το δικηγορικό γραφείο γίνεται αυτοσκοπός και ο δικηγόρος τρέχει ξωπίσω του.

 

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο μου αρέσει να ανατρέχω στο τρίγωνο των πλάνων που σας ανέλυσα στο προηγούμενο άρθρο. Είναι το τέλειο μοντέλο για δικηγόρους, ανεξάρτητα από τον τομέα εξειδίκευσής σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να διαθέσετε μια- δυο μέρες σκέψης στο πώς μπορείτε να κάνετε την επιχείρησή σας να δουλέψει καλύτερα.

 

Αναρωτηθείτε: “Ποιος είμαι? Τί κάνω? Πώς το κάνω?”. Ερωτήσεις επιχειρηματικού ενδιαφέροντος που δεν απαντήθηκαν στην αρχή της καριέρας σας γιατί μπήκατε κατευθείαν στην άσκηση της δικηγορίας. Θεωρείστε λοιπόν ότι τώρα κάνετε ένα μικρό “διάλειμμα”. Οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις πολύ συχνά σας δίνουν νέα ματιά στο να δείτε τα πράγματα. Αυτό όμως θα συμβεί με δεδομένο ότι πράγματι θα αφιερώσετε χρόνο στο να προβληματιστείτε επί του θέματος και να δείτε πώς θα κάνετε πράξη τις νέες ιδέες σας. Το να διαβάσετε απλώς αυτό το άρθρο και να το κατανοήσετε δεν είναι αρκετό.

 

Χρειάζεται να περάσετε στην πράξη.

 

Στο επόμενο άρθρο θα σας δώσω συμβουλές για την διαδικασία δημιουργίας επιτυχημένων πλάνων, κόβοντας και ράβοντάς τα στις ανάγκες της δικηγορικής σας επιχείρησης. Μείνετε συντονισμένοι.