Περί Χρήματος

Περί Χρήματος

Thursday 28 June 2018

Σε προηγούμενο post εδώ, εάν ο Αντώνης και η Ελένη είχαν αντιληφθεί με διαφορετικό τρόπο το θέμα των χρημάτων, όπως θα κάνουμε εμείς εδώ, οι ζωές τους θα ήταν πολύ διαφορετικές.

 

Τα χρήματα είναι στην ψυχοσύνθεση του κάθε δικηγόρου, διατρέχοντας κάθε πτυχή της ζωής του. Για τα χρήματα παλεύει κάθε μέρα στα δικαστήρια, κάθεται μέχρι αργά το βράδυ στο γραφείο, παραμελεί την οικογένειά του.

 

 

Αφού κάθε μέρα παλεύουμε για να αποκτήσουμε χρήματα και να ζήσουμε, γιατί τελικά οι περισσότεροι δικηγόροι διαχειρίζονται τα χρήματα τόσο λάθος;

 

 

 – Γιατί ο Αντώνης, όπως και τόσοι πολλοί δικηγόροι, αποφάσισε να δώσει τη διαχείρισή τους σε κάποιον ξένο;

 

 – Γιατί τα χρήματα λείπουν από τους περισσότερους δικηγόρους;

 

 – Γιατί λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από αυτά που προσδοκούν;

 

 – Τι συμβαίνει με τα χρήματα και είναι τόσο περίπλοκο και τόσο δύσκολο να τα διαχειριστούν;

 

 – Γιατί ο κάθε δικηγόρος που συναντώ, κυριολεκτικά σιχαίνεται να ασχοληθεί με το θέμα των χρημάτων;

 

 – Και γιατί είναι ταυτόχρονα κυριευμένοι από την επιθυμία για περισσότερα;

 

Αχ, τα χρήματα. Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτά και δεν ξέρεις πώς να ζήσεις με αυτά. Αργά ή γρήγορα όμως, θα πρέπει να τα κατανοήσετε και να μάθετε και στους υπαλλήλους σας να τα κατανοούν. Γιατί όσο αργείτε να τα κατανοήσετε τόσο τα προβλήματα που δημιουργούν τα χρήματα θα διογκώνονται, θα γονατίσουν το γραφείο σας και θα καταστρέψουν οποιαδήποτε ηρεμία έχετε.

 

Δεν χρειάζεστε λογιστή ή οικονομολόγο για να σας κάνει τη δουλειά που σας προτείνουμε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε τους ανθρώπους που δουλεύουν για εσάς, να δουν τα χρήματα σαν προσωπική τους υπόθεση. Από τη γραμματέα μέχρι τον συνεργάτη, ο κάθε ένας στην επιχείρησή σας πρέπει να συνειδητοποιήσει τον οικονομικό αντίκτυπο που έχουν αυτά που κάνει κάθε μέρα, στα έσοδα και έξοδα του γραφείου σας.

 

Επομένως, πρέπει να μάθετε τους ανθρώπους σας να σκέφτονται σαν ιδιοκτήτες και όχι σαν βοηθοί, γραμματείς ή υπάλληλοι. Πρέπει να τους μάθετε να λειτουργούν σαν προσωπικά κέντρα κέρδους, μέσω της αντίληψης ότι η δουλειά τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου της εργασιακής κουλτούρας.

Πρέπει να κρατάτε ενήμερους τους πάντες για το πώς κινείται το χρήμα στο γραφείο – πώς λειτουργεί, πού πάει, πόσο έχει μείνει και πόσο λαμβάνει ο καθένας στο τέλος του μήνα.

 

Και πάμε στο σημείο που πρέπει να τους μάθετε τις τέσσερις βασικές οικονομικές έννοιες που σχετίζονται με το γραφείο σας.

 

Τέσσερις Βασικές Χρηματοοικονομικές Έννοιες

 

Σε μια απλοποιημένη παρουσίαση για τις ανάγκες ενός δικηγορικού γραφείου αρκεί να αναλυθούν οι παρακάτω τέσσερις οικονομικές έννοιες:

 

  1. Εισόδημα
  2. Κέρδος
  3. Ροή
  4. Καθαρή θέση

 

Αν δεν καταφέρετε να διακρίνετε το ρόλο που διαδραματίζει το κάθε ένα από αυτά τα τέσσερα είδη εννοιών στο δικηγορικό σας γραφείο, τότε η αποτυχία είναι μονόδρομος.

 

Οι πληροφορίες που ακολουθούν έρχονται από την εμπειρία χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και δικηγόρων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν στην ίδια θέση με εσάς.

Μόλις κατάλαβαν και ενστερνίστηκαν τους κανόνες που ακολουθούν ανέπτυξαν μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το ρόλο των χρημάτων.

 

Η πρώτη έννοια: Εισόδημα

 

Το εισόδημα είναι το χρήμα που οι δικηγόροι λαμβάνουν από τη δουλειά τους, παρέχοντας δικηγορικές υπηρεσίες. Είναι αυτό που πληρώνονται για να πηγαίνουν στη δουλειά κάθε μέρα.

 

Αν οι δικηγόροι δεν έκαναν τη δουλειά τους, θα έπρεπε να την κάνουν άλλοι για αυτούς και θα ήταν οι άλλοι που θα πληρώνονταν από το γραφείο τους. Βγάζει νόημα;

 

Το εισόδημα, με άλλα λόγια, δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία. Το εισόδημα είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα της εξαρτημένης εργασίας.

 

Γι’ αυτό, για τον δικηγόρο-υπάλληλο, το εισόδημα είναι η πιο σημαντική μορφή που μπορούν να πάρουν τα χρήματα. Για τον δικηγόρο-ιδιοκτήτη όμως, είναι η ελάχιστη μορφή που μπορούν να πάρουν τα χρήματα.

 

Βλέπετε τη διαφορά μεταξύ δικηγόρου-υπαλλήλου και δικηγόρου-ιδιοκτήτη; Θα ασχοληθούμε αναλυτικά με αυτό σε μετέπειτα blog posts, αλλά προς το παρόν το μόνο που χρειάζεται να ξέρετε είναι ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην επαγγελματική ζωή ενός δικηγόρου.

 

Η δεύτερη έννοια: Κέρδος

 

Το κέρδος είναι αυτό που απομένει εφόσον μια δικηγορική εταιρεία έχει κάνει τη δουλειά της με επιτυχία και αποτελεσματικά. Αν δεν υπάρχει κέρδος, η εταιρεία κάνει κάτι λάθος. Ακόμα και όταν η εταιρεία παρουσιάζει κέρδος δεν σημαίνει ότι κάνει τα πάντα σωστά με το σωστό τρόπο.

Μπορεί απλά να έγινε κάτι σωστά κατά τη διάρκεια της περιόδου στην οποία επιτεύχθηκε το κέρδος.

 

Το σημαντικό εδώ είναι να δούμε αν το κέρδος επιτεύχθηκε με πρόθεση ή τυχαία. Εάν έγινε κατά λάθος, (κάτι που συμβαίνει συχνά σε κάποιες δικηγορικές εταιρείες) τότε μη βιαστείτε να πάρετε τα εύσημα. Θα μετανιώσετε αυτή σας την “αυθάδεια”.

Αν το κέρδος προέκυψε εκ προθέσεως και με σωστό σχεδιασμό, τότε καρπωθείτε την επιτυχία όσο θέλετε. Το αξίζετε. Το ότι έγινε από πρόθεση και όχι τυχαία σημαίνει ότι θα είναι επαναλαμβανόμενο – ξανά και ξανά.

 

Και η ικανότητα του γραφείου σας να επαναλαμβάνει αυτήν την απόδοση είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο που μπορεί να έχει.

 

Όπως σύντομα θα δείτε, η αξία του χρήματος είναι μέρος της ικανότητας του γραφείου σας να το παράγει σε προβλέψιμα επίπεδα.

 

Το κέρδος μπορεί να κατανοηθεί μόνο μέσα στο πλαίσιο του λόγου ύπαρξης του γραφείου σας, κάτι που είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την οντότητα του δικηγόρου. Το κέρδος, συνεπώς, κινεί την πορεία του γραφείου που το παράγει. Αυτό επιτυγχάνεται με τέσσερις τρόπους:

 

  1. Το κέρδος είναι επενδεδυμένο κεφάλαιο, το οποίο καταναλώνει και υποστηρίζει ανάπτυξη
  2. Το κέρδος είναι μπόνους κεφαλαίου που επιβραβεύει τον κόσμο για εξαιρετική δουλειά
  3. Το κέρδος είναι λειτουργικό κεφάλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν ελλείψεις
  4. Το κέρδος είναι επιστροφή στην επένδυση που επιβραβεύει εσάς, το δικηγόρο ιδιοκτήτη που παίρνει ρίσκα.

 

Χωρίς κέρδος, μια δικηγορική εταιρεία δεν μπορεί να επιβιώσει, πόσο μάλλον να αναπτυχθεί. Το κέρδος είναι αυτό που κινεί την ανάπτυξη.

 

Εαν ένα δικηγορικό γραφείο χρησιμοποιήσει λάθος ή κακομεταχειριστεί το κέρδος, η ποινή θα είναι η απώλειά του.

 

Κλείνοντας, στο επόμενο blog post θα μιλήσουμε για την τρίτη και τέταρτη οικονομική έννοια, την Ταμειακή Ροή και την Καθαρή Θέση, ώστε να αρχίζετε να διαμορφώνετε μια εικόνα για το τι θέλουμε να πούμε.

 

Έχετε κάποιο σχόλιο; Γράψτε κάτωθι για να το συζητήσουμε!