Περί Χρήματος Συνέχεια…

Περί Χρήματος Συνέχεια…

Thursday 5 July 2018

Στο προηγούμενο blog post είχαμε αναφερθεί στα τέσσερα είδη οικονομικών εννοιών, που πρέπει να έχει υπ’ όψιν ένα δικηγορικό γραφείο, αν θέλει να επιβιώσει:

 

  • Εισόδημα
  • Κέρδος
  • Ταμειακή Ροή
  • Καθαρή θέση

   

  Αναλύσαμε τα δύο πρώτα, το Εισόδημα και το Κέρδος, και σήμερα θα ασχοληθούμε με τα δύο τελευταία (και τα πιο σημαντικά) – την Ταμειακή Ροή και την Καθαρή Θέση.

   

  Αν έχετε ήδη αρχίσει να δυσανασχετείτε, κάν’τε λίγη υπομονή. Όπως εξηγήσαμε και στο προηγούμενο blog post, τα χρήματα και οι χρηματοοικονομικές έννοιες είναι κάτι που οι δικηγόροι αποφεύγουν να συζητήσουν, παρ’ότι η έλλειψη γνώσης τους για αυτά τα θέματα, φέρνει τους περισσότερους σε δύσκολη θέση κάθε μήνα.

   

  Στα επόμενα blog posts θα δείτε πώς αυτά που γράφουμε εδώ συνδέονται με το πώς θα αναπτύξετε το γραφείο σας πιο εύκολα και πιο γρήγορα, εφόσον έχετε κατανοήσει αυτές τις βασικές έννοιες – οπότε μην βιάζεστε να φύγετε από αυτή τη σελίδα!

   

  Ξεκινώντας με την Ταμειακή Ροή: με πολύ απλά λόγια, σημαίνει τι “κάνουν” τα χρήματα σε μια δικηγορική εταιρεία. Είτε η δικηγορική επιχείρηση είναι μεγάλη είτε είναι μικρή, τα χρήματα κινούνται αριστερά -δεξιά μέσα σε αυτή, σαν ένα φλιπεράκι. Αυτή τη στιγμή είναι εδώ, το επόμενο λεπτό είναι αλλού.

   

  Η Ταμειακή Ροή ( ή αλλιώς η ρευστότητα) τείνει να είναι πιο κρίσιμης σημασίας για ένα δικηγορικό γραφείο από το κέρδος, καθώς το γραφείο μπορεί να παράγει κέρδος, αλλά να μην έχει ρευστότητα. Σας έχει συμβεί ποτέ αυτό; Λέγεται κέρδος στα λογιστικά βιβλία, αλλά δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.

   

  Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο είναι το γραφείο σας, εάν τα χρήματα δεν είναι διαθέσιμα όταν τα χρειάζεστε, τότε έχετε πρόβλημα – ανεξαρτήτως του κέρδους που έχετε βγάλει.

   

  Φυσικά, μπορείτε να δανειστείτε. Όμως, τα χρήματα που λαμβάνονται σε δύσκολες στιγμές (υπό οποιασδήποτε μορφής δανεισμού) είναι σχεδόν πάντα ο πιο ακριβός τύπος χρήματος που υπάρχει.

   

  Γενικά, δύο και μόνο δύο θέματα καταστρέφουν τις δικηγορικές επιχειρήσεις: η έλλειψη άμεσης ρευστότητας και η έλλειψη μακροχρόνιας ρευστότητας.

   

  Οι Κανόνες της Ταμειακής Ροής

  Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την τεράστια επίδραση που έχει η ρευστότητα στη βιωσιμότητα του δικηγορικού σας γραφείου – για να μην πούμε στην ίδια σας τη ζωή.

  Οι ακόλουθοι δύο κανόνες θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε γιατί αυτό το θέμα είναι κρίσιμο.

   

  Ο 1ος Κανόνας Της Ταμειακής Ροής δηλώνει ότι η Κατάσταση Λογαριασμού Αποτελεσμάτων σας είναι στατική, ενώ η ρευστότητα (Ταμειακή Ροή) είναι δυναμική.

  Η Κατάσταση Λογαριασμού Αποτελεσμάτων είναι ένα στιγμιότυπο της κατάστασης της επιχείρησής σας, ενώ η Ταμειακή Ροή είναι μια κινούμενη εικόνα. Έτσι, ενώ το πρώτο αποτελεί ένα άριστο εργαλείο για την ανάλυση της πρακτικής σας μετά από τα γεγονότα, αποτελεί ταυτόχρονα το χείριστο εργαλείο διαχείρισής της κατά την διάρκεια που αυτά συμβαίνουν.

   

  H Κατάσταση Λογαριασμού σας λέει:

   

  1) Πόσα χρήματα ξοδεύετε και πού, και

  2) Πόσα χρήματα λαμβάνετε και από πού.

   

  Η Ταμειακή Ροή σάς δίνει την ίδια πληροφορία, όπως και η Κατάσταση, συν του ότι σας λέει πότε ξοδεύετε και λαμβάνετε χρήματα. Με άλλα λόγια, η Ταμειακή Ροή είναι μια Κατάσταση Αποτελεσμάτων που κινείται στο χρόνο.

   

  Και αυτό είναι το κλειδί για να καταλάβετε την Ταμειακή Ροή αυτή καθαυτή.

   

  Πρόκειται για διαχείριση σε πραγματικό χρόνο:

  1. Πόσα ερχονται μέσα;
  2. Πόσα βγαίνουν έξω;

  Αυτό θέλετε σίγουρα να το γνωρίζετε σε καθημερινή βάση, ιδανικά και ανά ώρα!

   

  Επίσης, πρέπει να μπορείτε να προβλέπετε την Ταμειακή Ροή. Πρέπει να έχετε ένα Πλάνο Ροής, το οποίο σας επιτρέπει να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για τα χρήματα του επόμενου και μεθεπόμενου μήνα.

   

  Επίσης, πρέπει να προβλέπετε ποιες θα είναι οι ανάγκες σας στο μέλλον.

   

  Όμως, στην τελική, όταν αναφερόμαστε στην Ταμειακή Ροή, η οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να γίνεται τώρα!

   

  Δυστυχώς πολύ λίγοι δικηγόροι προσέχουν τη ροή τους, παρά μόνο όταν αυτή στερέψει, και η καθυστερημένη πληρωμή σημαίνει ουσιαστικά καμία πληρωμή.

   

  Βρίσκονται σε πλήρη άγνοια για αυτού του είδους τη λεπτομέρεια, μέχρι, για παράδειγμα, οι πελάτες να τους ανακοινώσουν ότι δεν πληρώνουν για αυτό ή το άλλο. Τότε η προσοχή του δικηγόρου κινητοποιείται, καθώς τα έξοδα τρέχουν.

   

  Όταν πρόκειται για το θέμα της ταμειακής ροής, οι περισσότεροι δικηγόροι δηλώνουν άγνοια. Δεν παίζει κανένα ρόλο το πόσους ανθρώπους θα προσλάβετε για να διαχειριστούν τα χρήματά σας – μέχρι να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε, θα είστε πάντα άτυχοι.

   

  Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό για σας.

   

  Η διαχείριση της ροής χρειάζεται προσοχή στη λεπτομέρεια. Όμως, όταν γίνεται σωστή διαχείριση της ροής, η ζωή σας παίρνει μια απότομη στροφή προς το καλύτερο. Έχετε τον έλεγχο! Κολυμπάτε με το ρεύμα, όχι ενάντια σε αυτό.

   

  Και ας πάμε στον 2ο Κανόνα της Ταμειακής Ροής. Ο 2ος Κανόνας λέει ότι τα χρήματα πολύ σπάνια κινούνται με προβλέψιμο τρόπο.

   

  Όμως έχετε τη δύναμη να το αλλάξετε αυτό, με την προϋπόθεση να γνωρίζετε τις δύο βασικές πηγές χρήματος, αυτή που μπαίνουν τα χρήματα στη δικηγορική εταιρεία και αυτή που βγαίνουν από την δικηγορική σας εταιρεία.

   

  Η αλήθεια είναι ότι, όσο περισσότερο έλεγχο έχετε πάνω σε κάθε μια πηγή, τόσο περισσότερο έλεγχο έχετε πάνω στη ροή. Βγάζει νόημα;

   

  Οι πηγές των χρημάτων σας βρίσκονται τόσο μέσα όσο και έξω απο την επιχείρησή σας.

   

  Τα χρήματα που ρέουν προς την επιχείρηση, είναι αυτά που έχουν τη μορφή των εισπρακτέων, των επενδύσεων και των δανείων.

   

  Τα χρήματα που εξέρχονται από την επιχείρηση έχουν τη μορφή των πληρωμών, των φόρων, των κεφαλαιουχικών επενδύσεων και της μισθοδοσίας. Αυτά ουσιαστικά είναι κόστη που συνδέονται με την προσέλκυση πελατών, την παράδοση των υπηρεσιών σας, τη λειτουργία του γραφείου κλπ.

   

  Πολύ λίγοι δικηγόροι βλέπουν τα έξοδά τους σαν άλλη μια πηγή χρημάτων (μπορεί να φεύγει από την επιχείρηση, αλλά εξακολουθεί να είναι πηγή – προς τρίτους!).

   

  Όταν σκέφτεστε πώς να επενδύσετε χρήματα στη δικηγορική σας εταιρεία, έχετε τη δυνατότητα να ξοδέψετε λιγότερα – συνεπώς να κερδίσετε – χρήματα με δύο τρόπους:

  • Ξοδεύοντας πιο αποτελεσματικά
  • Μην ξοδεύοντας καθόλου

   

  Γνωρίζοντας τις πηγές χρημάτων μέσα και έξω από την επιχείρηση, και μετά εφαρμόζοντας τις μεθόδους που θα περιγράψουμε σε επόμενα blog posts, θα γίνετε πολύ καλύτεροι στο να ελέγχετε την ταμειακή ροή του γραφείου σας.

   

  Έτσι θα καταφέρετε να πετύχετε:

   

  • Αποτελεσματική διαχείριση των δικηγορικών υπηρεσιών σας
  • Επιβράβευση και σωστή πληρωμή των υπαλλήλων σας
  • Διαχείριση του χρόνου των υπαλλήλων σας
  • Σωστή κοστολόγηση των υπηρεσιών σας
  • Αύξηση του χρόνου που βλέπετε πελάτες
  • Διαχείριση των εργασιών σας
  • Διαχείριση των εισερχόμενων χρημάτων σας

   

  Και πολλά περισσότερα.

   

  Μείνετε συντονισμένοι!