Γιατί Χρειάζεστε Επιχειρηματικό Πλάνο

Γιατί Χρειάζεστε Επιχειρηματικό Πλάνο

Wednesday 5 September 2018

Στο προηγούμενο άρθρο μας είδαμε τη σημασία της ύπαρξης πλάνου σε μια δικηγορική επιχείρηση. Και πιο συγκεκριμένα, η επιτυχία ενός δικηγορικού γραφείου εξαρτάται από την εφαρμογή τριών ειδών πλάνων: το Επιχειρηματικό Πλάνο, το Δικηγορικό Πλάνο και το Πλάνο Τακτικών.

 

Αρχικά, θα σας αναλύσω τί περιέχει το Επιχειρηματικό Πλάνο και γιατί είναι τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη των δικηγορικών γραφείων.

 

Το επιχειρηματικό πλάνο θα καθορίσει τί θα κάνετε στην καριέρα σας και ο τρόπος που θα το κάνετε. Χωρίς επιχειρηματικό πλάνο, απλά θα επιβιώνετε στην καριέρα σας. Χωρίς επιχειρηματικό πλάνο είναι σαν να κολυμπάτε σε βαθιά νερά χωρίς να βλέπετε στεριά στον ορίζοντα.

 

Και δεν μιλάω για το παραδοσιακό επιχειρηματικό πλάνο που διδάσκεται στα κολέγια και στις σχολές για διοίκηση επιχειρήσεων. Όχι, μιλάω για ένα επιχειρηματικό σχέδιο που θα λέει μια ιστορία – την πιο σημαντική ιστορία που έχετε να πείτε.

 

Το επιχειρηματικό σας σχέδιο πρέπει να περιγράφει ξεκάθαρα:

 

  • Την επιχείρηση που δημιουργείτε
  • Τον σκοπό που αυτή θα εξυπηρετεί
  • Το όραμα στο οποίο στοχεύει
  • Την διαδικασία με την οποία θα κάνετε αυτό το όραμα πραγματικότητα
  • Τον τρόπο με τον οποίο τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν στην πραγματοποίηση του οράματος αυτού

 

Χτίστε το επιχειρηματικό σας σχέδιο με όρους επιχειρηματικούς – όχι με όρους νομικούς (δηλαδή χρησιμοποιείστε τη γλώσσα και τον τρόπο σκέψης ενός επιχειρηματία, όχι ενός δικηγόρου). Σιγουρευτείτε ότι το επιχειρηματικό πλάνο εστιάζει στα σημεία ενδιαφέροντος των επενδυτών και των χρηματοδοτών της επιχείρησης. Πρέπει να βασίζεται σε δημογραφικά και ψυχογραφικά στοιχεία που να δείχνουν ποιος “αγοράζει” και γιατί. Πρέπει επίσης να περιλαμβάνει εκτιμήσεις για την απόσβεση της επένδυσης και του μετοχικού κεφαλαίου. Χρησιμοποιήστε αυτά τα στοιχεία για να περιγράψετε την αγορά στην οποία θέλετε να ξεχωρίσετε, όχι σαν δικηγόρος αλλά σαν επιτυχημένος επιχειρηματίας.

 

Το επιχειρηματικό πλάνο, αν και απολύτως απαραίτητο, είναι μόλις ένα από τα τρία πλάνα που κάθε δικηγόρος χρειάζεται να δημιουργήσει και να εφαρμόσει.

 

Στο επόμενο άρθρο θα σας μιλήσω για το δεύτερο πλάνο στην πυραμίδα, το Δικηγορικό Πλάνο.

 

Μείνετε συντονισμένοι!